logotip Plesni Centar Carlotta Grisi

Orašar - baletna čarolija Mirne Sporiš oduševila Istru


Baletna bajka ORAŠAR u produkciji Plesnog centra Carlotta Grisi iz Umaga oduševila istarsku publiku

Umag, Poreč i Novigrad ovog su prosinca bili domaćini klasične baletne bajke "Orašar", u produkciji umaškog Plesnog centra "Carlotta Grisi". U režiji i koreografiji Mirne Sporiš, prvakinje Baleta HNK-a Zagreb i cijenjene baletne pedagoginje, ove su predstave donijele prazničnu čaroliju publici svih uzrasta.

Umag, Poreč i Novigrad ovog su prosinca bili domaćini klasične baletne bajke "Orašar", u produkciji umaškog Plesnog centra "Carlotta Grisi". U režiji i koreografiji Mirne Sporiš, prvakinje Baleta HNK-a Zagreb i cijenjene baletne pedagoginje, ove su predstave donijele prazničnu čaroliju publici svih uzrasta.

Nastupilo je više od 90 plesačica, od najmlađih četverogodišnjakinja do odraslih polaznica Plesnog centra "Carlotta Grisi", kao i talentiranih članica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ "Vežica" Rijeka, Udruge mladih "Urbana subkulturna baza – USB" Poreč i Klasične plesne skupine Zajednice Talijana Vižinada. Ovaj impresivan ansambl predstavio je vrhunce umjetnosti i gracioznosti, podižući ljestvicu u izvedbi ovog dobro poznatog djela.

Božićna proslava u domu djevojčice Klare, koju je oživio čarobni Orašar, nije bila samo scenski prikaz, već prava poslastica za oči i dušu. Od čarobne podjele poklona do uzbudljive borbe Orašara protiv zlih miševa, publika je bila zarobljena maštom i osjećajem čuda. Vrhunac su predstavljali plesovi Vile Šećera i njenog Princa te internacionalni plesovi izvedeni sa šarmom i elegancijom.

Posebno oduševljenje izazvali su gosti predstave, prvaci Baleta HNK-a Zagreb, Natalia Kosovac i Pavel Savin, čija su pojava i izvedbe dodatno obogatile već raskošnu produkciju. Umeće i strast koju su prenijeli na scenu potvrdili su njihov renome i status u svijetu baleta.

Intenzivne tromjesečne pripreme u plesnim dvoranama diljem Istre urodile su plodom u izvedbama koje su odisale profesionalnošću i posvećenošću svakog sudionika. Mirna Sporiš, koja je svoju baletnu karijeru posvetila "Orašaru", u ovim je predstavama uspjela savršeno spojiti tradiciju s inovacijom, demonstrirajući kako klasični balet može biti pristupačan i inspirativan za suvremenu publiku.

Predstave u Umagu, Poreču i Novigradu, održane u suradnji s lokalnim ustanovama i uz besplatan ulaz, pokazale su ne samo umjetničku vještinu, već i zajednički duh zajednice koji je oživio ovu prazničnu tradiciju. Orašar nije samo plesna predstava, već simbol koji, prema njemačkoj tradiciji, štiti obitelj i donosi sreću u domove – poruka koja je svake godine posebno dobrodošla tijekom blagdanske sezone.

S uspješnim izvedbama koje su privukle široku paletu gledateljstva, Plesni centar "Carlotta Grisi" ostvario je još jednu božićnu tradiciju, obogativši kulturni život Istre i pruživši nezaboravne trenutke koji će ostati u srcima publike do sljedeće prilike da zajedno proslave čaroliju "Orašara".

- Orašar 2023 - programska knjižica
- Video snimku predstave Orašar - vidi ovdje Youtube
- Najavu predstava u Umagu, Poreču i novigradu - vidi ovdje
- Orašar u Umagu 2023. godine - vidi ovdje

Voditeljica Plesnog centra Carlotta Grisi Mirna Sporiš