logotip Plesni Centar Carlotta Grisi

Baletna predstava Orašar


U Umagu, 17.12.2022., Plesni centar Carlotta Grisi predstavio je klasičnu baletnu bajku Orašar pod režijom i koreografijom Mirne Sporiš

Baletna predstava "Orašar", koja se održala 17.12.2022. u Gradskom kazalištu Antonio Coslovich u Umagu, bila je organizirana od strane Plesnog centra Carlotta Grisi. Ovu klasičnu bajku o djevojčici Klari koja ulazi u čarobni svijet uz pomoć svog neobičnog dara, drobilice za orahe u obliku drvenog lutka, režirala je i postavila koreografiju Mirna Sporiš. Scenografiju je osmislila Renée de Andrea Ladišić, dok su kostimi bili vlasništvo Plesnog centra. Osim toga, Mirna Sporiš je bila zadužena i za izradu ukrasa za glavu, dok su šminku i frizuru osmislili Dino Baksa, bivši plesač evropskih kazališta. Koreografija za scenu borbe između miševa i vojske, kao i ruski ples, bila je djelo Andreje Široki. Glazbene aranžmane pripremio je Josip Miani - Pipi, a glazbeni broj "Tiha noć" otpjevala je Majda Šušelj - Tara. U predstavi su sudjelovali polaznici Plesnog centra Carlotta Grisi iz Umaga, kao i gosti iz Plesnog odjela Umjetničke škole Poreč.

"Orašar" je diljem svijeta poznat kao jedna od najljepših baletnih bajki, posebno popularna tijekom adventskog razdoblja. Unatoč početnom neprihvaćanju prilikom premijere, danas je prepoznat kao remek-djelo klasične baletne umjetnosti, a njegova priča i glazba Petra Iljiča Čajkovskoga postali su nezaobilazni dio baletne tradicije.

Baletnu predstavu "Orašar", jednu od najljepših baletnih bajki možete pogledati ovdje (Youtube).

Voditeljica Plesnog centra Carlotta Grisi
Voditelj klasičnog baleta prvakinja i pedagog univ. educ. bacc. art Mirna Sporiš:

Moje putovanje kroz Orašare

Plesanje u Orašaru doista je ostavilo veliki trag i obilježilo moju baletnu karijeru. Ta činjenica mi je i bila poticaj da kao insider istražim sve o baletu od samih začetaka u svijetu i nadalje u Hrvatskoj pa sve do današnjih dana u svom diplomskom radu na Plesnoj akademiji pri ADU Zagreb. Moj staž plesanja u predstavi seže u daleku 1984. kada je koreograf Waczlaw Orlykowski na zagrebačkoj sceni obnavljao svoju verziju Orašara iz 1970. Godine 1984. pohađala sam 2. razred Škole za klasični balet u Zagrebu, te mi je to bio prvi doticaj sa 'svijetlima' pozornice. Predstava je specifična po tome, što kada jednom zakoračite u nju kao malo dijete u ulogama mišeka i dječice pod borom, tada paralelno s odrastanjem i profesionalnim razvojem putujete kroz daljnje uloge; ansambla, demi-solista pa sve do glavnih primabalerinskih rola. Nakkn završetka školovanja 1990., dobila sam stalan posao i angažman u zagrebačkom HNK. Od tada sam punih dvadesetak godina interpretirala naslovnu ulogu djevojčice Klare, što je zaista jedinstven podatak na čitavom svijetu. Plesala sam u nekoliko raznih koreografskih verzija i otplesala sam sve uloge. Skupljala sam lutke Orašar i danas sam vlasnik velike kolekcije. Bila sam i glavni vanjski suradnik u postavljanju izložbe Orašar u zagrebačkom MUO. Danas, nakon završene aktivne plesačke karijere, nastavljam rad kao baletni pedagog, te prenosim svo iskustveno znanje na mlade naraštaje, pa tako i s dobrim povodom ovdje u Umaškom plesnom centru Carlotta Grisi postavljam, koreografiram i režiram ovaj čuveni i toliko univerzalno poznati balet Orašar na scenu u Umagu s bivšim i sadašnjim polaznicima škole. Zaista mogu reći da je Orašar obilježio moju karijeru u svakom pogledu.

Za sam kraj jedan poticajan citat Maje Đurinović napisan na portalu Plesna scena, 12. prosinca 2011.: "Nema sumnje da će i ovaj Orašar biti rado i s veseljem gledan i da će nakon njega i dalje mnoge ozarene djevojčice izlaziti pocupkujući, odlučne u namjeri da postanu balerine...

Ovo je ujedno i moja želja, da publika doista izađe nakon odgledane predstave ozarena lica, s taktovima senzacionalne glazbe Čajkovskog u srcima i da zadrže tu bajkovitost još dugo u sebi, te da se neka mala djevojčica zaljubi u balet kao jednu od grana izvedbene umjetnosti.

Predstavu posvećujem tati Tomislavu Sporišu.

Režija, koreografija i dramaturgija
MIRNA SPORIŠ
Scenografija
RENÉE DE ANDREA LADIŠIĆ
Kostimografija
Vlasništvo Plesnog centra
Ukrase za glavu izradila
MIRNA SPORIŠ
Šminka i frizura
DINO BAKSA
Koreografija scene borbe miševa i vojske, ruski ples
ANDREJA ŠIROKI
Glazbu aranžirao i prilagodio
JOSIP MIANI - PIPI
Pjevačica glazbenog broja
TIHA NOĆ, J. Mohr i F. X. Gruber
MAJDA ŠUŠELJ - TARA
Glazbeni uvod i epilog
ONCE UPON A DECEMBER, S. Flaherty
SUDJELUJU
Polaznici Plesnog centra Carlotta Grisi-Umag
SUDJELUJU KAO GOSTI
Učenici Plesnog odjela Umjetničke škole Poreč
Dino Baksa - bivši plesač evropskih kazališta

Voditeljica Plesnog centra Carlotta Grisi Mirna Sporiš