logotip Plesni Centar Carlotta Grisi

NOVIGRADSKO PROLJEĆE 2024.


Plesni Centar Carlotta Grisi - otvorili smo 48. Školu stvaralaštva i 34. Novigradsko proljeće

Od prapočetaka simbol kruga je sveprisutan. On predstavlja pojam beskonačnosti ali i savršenstva. Sklad kruga daje nam na znanje da težnja izvrsnosti nije nedostižna. Krug života, ciklus koji novim rađanjem nastavlja obiteljsku lozu... kotač koji se neprestano okreće, savršeni zupčanici, mehanizmi u satu koji svojim savršenim otkucajima odaju protek vremena na Zemlji... Straussov Perpetuum mobile koji vjerno dokazuje da kraja nema... Ravelovim Bolerom, glazbenom temom koja samo svojom dinamikom dočarava taj začarani krug u kojem se svi mi nalazimo. Krug predstavlja faze vječnog života, kojeg spoznajemo tek na Zemlji na našem proputovanju , a nakon kratkog fizičkog puta predstoji nam onaj koji traje eonima vječnosti.

Plesnom centru Crlotta Grisi je opetovano dana iznimna čast da svojim kreativnim i tematskim plesom svečano otvori 34. Novigradsko Proljeće i 48. Školu stvaralaštva. Ovakvi poticaji i prilike su za nas velika nagrada jer smo svjesni da se minuli rad vrednuje i prati od strane struke. Sami vrednujemo izvrsnost u baletnoj umjetnosti, a to se vidi na našim učenicama koje su zakoračile u baletni krug života.

Koreografiju potpisuje voditeljica centra pedagoginja i bivša prvakinja zagrebačkog HNK gđa. Mirna Sporiš. Dio naših učenica, njih tridesetak dočarati će svekolikoj publici temu vječnog kruga i što se sve po tom krugu događa. Glazba za nastup izabrana je pomno kako bi slušatelje i gledatelje a pogotovo izvođače uvela u stilizirane ritualne plesove koji se i izvode u obliku kružnice. Spojem plesača po krugu i onih unutar njega, dobivamo dubinu doživljaja te isporučujemo poruku gledateljstvu. Najbolju poantu cijelog nastupa oslikava citat iz pjesme na koju se i pleše: "We will not lower our voice." Težit savršenstvu i izvrsnosti, glasu koji se čuje, motiv je koji nas tjera na stalno kretanje, kako kroz ples tako i kroz druge umjetničke grane - a pogotovo kroz život.

Copyright © 2018 - www.balet-grisi.eu | Izrada web stranica Valeron web dizajn